Estetik Diş Tedavileri - Dent Oran Gülüş Tasarımı, Diş Beyazlatma

Estetik Diş Tedavileri

 

ESTETİK DİŞ TEDAVİLERİ

Estetik diş hekimliğinin amacı dişlerde fonksiyon kaybı yaratmadan dişlerin sağlıklı, natürel, gösterişli ve güzel görünmesini sağlamaktır.
Gülüş estetiği; dudaklar, diş eti ve dişlerin estetik kriterlerin ayrı ayrı ve birbiri ile olan ilişkisinin değerlendirildiği, detaylı estetik analizleri kapsayan, gülüş şeklinin değerlendirilmesidir.

Gelişen teknoloji diş hekimlerine hastalarının arzu ettikleri gülüşü ve estetiği kazandırmasına imkan sağlamaktadır. Estetik diş hekimliğinin temelini gülüş estetiği ve gülüş estetiğini sağlayabilmek için özel sistemler ve tedavi yöntemleri uygulanarak oluşturulan gülüş tasarımı prosedürleri oluşturur.

Gülüş Tasarımı Nedir? Hangi İşlemleri İçerir?

Gülüş tasarımı, çeşitli sebeplerle estetik açıdan görünümü bozulan dişler ve diş etlerinin, hastaların yüz şekilleri ve talepleri de göz önünde bulundurularak olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir.

Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olacağından yapılacak işlemler kişiye özel olarak belirlenir. Bu işlemler belirlenirken hastanın; yüz hatları, cinsiyeti, yaşı ve beklentileri gibi faktörler dikkate alınır.

Gülüş tasarımında;

- Dudak seviyesi

- Dişlerin boyutları

- Diş eti seviyesi

- Diş rengi

- Diş dizilimi

- Gülme hattı

- Gülüş pozisyonunda dudak ve dişlerin uyumu gibi faktörlerin tek tek ve birbirleri ile olan uyumu, estetik gülüş analizinin yapılmasında çok büyük önem taşır.

Gülüş tasarımında diş eti estetiği (pembe estetik) ve diş estetiği (beyaz estetik) ayrı ayrı değerlendirilir.

Hasta muayenesinde belirlenen gereksinimler; profesyonel fotoğraf makineleriyle çekilen görüntüler, teşhis modelleri ve 3 boyutlu dijital diş hekimliği bilgisayar programları üzerinde planlanarak bir sıraya konulur.

Gülüş Tasarımında Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik) Uygulamaları

Öncelikli olarak diş etlerinin sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır.

Bu sebeple 6 ayda bir yapılması gereken diş eti tedavisi yapılır.

Çünkü sağlıklı diş etleri pembe, portakal kabuğu görünümünde ve sıkı olmalıdır. Kanamalı, şişkin ve kırmızı yani enfeksiyonlu diş eti varlığında yapılan restorasyonlar sağlıklı olmayacaktır.

Diş eti tedavisi mevcut diş etinin üzerindeki ve diş etinin altındaki diş taşlarının temizlenmesi ve dişlerin parlatılması işlemlerini içerir. (Detertraj-Küretaj-Polisaj) Diş etinin sağlığına kavuştuğuna emin olduktan sonra ise gülme esnasında görünen diş eti miktarı ve simetrisi değerlendirilir.

Eğer gülerken diş eti fazla görünüyorsa (gummysmile) ya da diş eti boyları birbirinden farklı ise, iyi bir estetik için yumuşak doku lazeri yardımıyla diş eti boyları kısaltılarak, dantela şeklinde işlenerek ve milimetrik olarak eşitlenir ve bu sayede simetrisi sağlanmış olunur. Bu işleme gingivektomi denilmektedir.

Eğer kemik müdahalesi gerekiyor ise, sert doku lazeri veya piezoosteotomi cerrahi yardımıyla hem sert hem de yumuşak doku kombine olarak düzeltilip dişlerin estetiği aşamasına geçilebilir.

Gülüş Tasarımında Diş Eti Estetiği (Beyaz Estetik) Uygulamaları


Diş estetiği uygulamaları şunlardır:



1.Estetik Kompozit ve Seramik Dolgular (İnley-Onley Uygulamaları)

2. Kompozit Lamina Uygulamaları (Bondingler)

3. Porselen Laminalar (Lamina Veneer Uygulamaları)

4. Zirkonyum Kuronlar

5. Tam Seramik Kuronlar (E-Max Uygulamaları)

6. Beyazlatma (Bleaching)

7. Üç Boyutlu Dijital Diş Hekimliği Uygulamaları (CAD/CAM Uygulamaları)

1.Estetik Kompozit ve Seramik Dolgular (İnley-Onley Uygulamaları)

Dolgu materyali olarak metal dolgular (amalgam) yerine kompozit rezin adı verilen estetik beyaz dolguların veya porselen materyalinden hazırlanan seramik dolguların kullanımı ile estetik bir görünüm sağlanabilmektedir.

Çürüğün küçük olduğu durumlarda kompozit dolgularla restorasyon yapılırken, dişteki madde kaybının fazla olduğu, büyük çürüklü dişlerde inley ve onley adı verilen seramik dolgularla hem dayanıklı hem de estetik sonuçlar alınabilmektedir.

2.Kompozit Lamina Uygulamaları (Bondingler)

Diş yüzeyinden mine dokusu kaldırılmadan, dişin tüm ön yüzeyine yapılan estetik kompozit dolgu uygulamalarıdır.

Bu uygulamalarla anestezi olmadan yani diş uyuşturulmadan aynı seansta dişlerdeki minimal çapraşıklıklar düzeltilebilmekte, diş aralarındaki diastema adı verilen boşluklar kapatılabilmekte, dişlerde boyut, form ve renk değişiklikleri sağlanarak, çok iyi estetik sonuçlar alınabilmektedir.

3.Porselen Laminalar (Lamina Veneer Uygulamaları)

Lamina veneerler genellikle ön dişlere uygulanan çok ince porselenlerdir.

Dişlerde hiçbir aşındırılma yapılmadan ya da sadece ön yüzeylerinin 0,3 ile 0,7 mm arasında inceltilmesiyle uygulanır.

Porselen laminaların yüksek ışık geçirgenliğinin olması nedeniyle estetik açıdan oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır; dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.

Porselan Lamina tedavisinin tercih edildiği durumlar şunlardır:



Beyazlatma ile istenilen sonuç alınamayan renklenmiş dişlerde
Hastaların kozmetik açıdan dişlerinden memnun olmadığı durumlarda
Dişler arası boşlukları (diastema) kapatmak amacıyla
Kırık veya aşınmış dişlerin düzeltilmesinde
Ortodontik tedavinin çeşitli sebeplerle tercih edilmediği durumlarda çapraşık dişlerin pozisyonunun düzeltilmesinde sıklıkla uygulanır.

Porselen lamina veneerler hemen hemen herkese uygulanabilir; ancak bireylerde iskeletsel çene bozukluklarının olması, tırnak yeme ya da kalem ısırma gibi alışkanlıkların olması, ileri derece dişeti çekilmesinin var olduğu durumlarda ve ilgili dişlerde yeterli mine dokusunun olmadığı durumlarda lamina veneer tedavisinin uygulanması tercih edilmez.

Porselen laminaların avantajları nelerdir?



Porselen lamina veneerler sayesinde dişlere hiç müdahale edilmemesi ya da minimum müdahale edilmesi en büyük avantajlardan biridir.

Çalışma süresinin kısalması hastaların konforunu arttırmaktadır.

Lamina veneerlerin yüksek ışık geçirgenliği sayesinde elde edilen estetik doğal dişlerle nerdeyse birebirdir. Diş ve diş etinin birleştiği yerde mükemmel bir uyum yakalanır.

Porselen laminaların aşınmaya karşı dirençleri yüksektir. Ayrıca cilalı parlak yüzeyleri sayesinde çay, kahve, sigara gibi maddelerden etkilenmezler, yüzeylerinde renkleme meydana gelmez

Porselen Lamina tedavisinin uygulama aşamaları nelerdir?



İlk seansta teşhis ölçüsü alınıp oluşturulan model üzerinde laboratuarda ön çalışma yapılır.
İlgili dişlerde gerekliyse 0,3-0,7 mm arasında aşındırma yapılır.
Hassas ölçü materyalleriyle kalıcı ölçü alınır, geçici lamina veenerler ile hasta uğurlanır.
Son seansta ise laboratuarda hazırlanan porselen lamina veneerlerin provası yapılır, hastanın görüşü alınır.
Lamina veneerler dişlere bonding ile yapıştırılarak tedavi bitirililir.
Hastanın lamina veneer yapılacak dişlerinde ve diş etlerinde ekstra bir tedaviye ihtiyaç duyulmaması halinde ortalama 2-3 seansta ve 1 hafta içinde tedaviyi tamamlamak mümkündür.
Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte, üç boyutlu tasarım programları ve üretim sistemleri ile birkaç saat içinde klinik ortamında da yapılabilmektedir

Porselen Laminaların bakımında nelere dikkat edilmelidir?



Porselen lamina veneerlerin bakımı doğal dişlerden farklı değildir.
İyi bir ağız hijyeni ile uzun yıllar kullanımı mümkündür. Diş fırçalamaya ilaveten diş ipi ve ağız gargarası kullanılmalıdır.
Altı aylık diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.

4. Zirkonyum Kuronlar

Zirkonyum destekli porselen kuronlarla, metal destekli porselen kuronlara göre çok daha estetik sonuçlar elde etmek mümkündür.

Zirkonyum destekli porselen kuronların ışık geçirgenlik özellikleri doğal dişe yakın bir görünüm elde edilmesini sağlar.
Metal alt yapı içermez, bu nedenle alerjik değildir.
Metal destekli porselen dişlerde diş eti kenarlarında görünen koyu renkli rahatsız edici görüntü, zirkonyum kuronlarda görünmez.
Zirkonyum kuronlar, doğada bulunan zirkonyum oksit maddesinden üretilirler, bu madde porselen diş ve porselen köprü yapımı için oldukça sert ve dayanıklıdır.
3 boyutlu teknoloji ile el değmeden özel bilgisayar sistemlerinde hazırlanırlar.
Zirkonyum kuronlar estetik diş hekimliğinde 20 yıldır güvenle kullanılmaktadır.

5.Tam seramik kuronlar (E-max Kuronlar)

Tam seramik kuronlar, herhangi bir alt yapı desteği içermeyen sadece porselenden elde edilen ileri estetik kuron uygulamalarıdır.

Bu kuronlar laboratuvar ortamında hazırlanabildiği gibi, klinik ortamında CAD/CAM denilen özel bilgisayar programlarında da tasarlanarak, üç boyutlu olarak üretilebilirler
ve aynı seansta birkaç saat içinde hastaya uygulanabilirler.
Herhangi bir alt yapı materyali içermediğinden doğal dişlere en yakın ışık geçirgenliğine ve renk uyumuna sahiplerdir.

6. Beyazlatma (Bleaching)

Güvenle Bembeyaz Gülüşler Sizinle...

Günümüzde sağlıklı dişlere sahip olmanın yanı sıra güzel ve beyaz dişlere sahip olmanın önemi de ön plana çıkmıştır.
İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır ve konuşma esnasında karşısındakine iyi görünmek ister.
Bu sadece güzel bir konuşma metni ile değil, kişilerin nasıl göründüğü ile de ilgilidir.Bunun için bembeyaz ve temiz dişler büyük rol oynar.
Estetik diş hekimliği de buna katkı sağlamaktadır.
Bleaching, beyazlatma sağlayan WHO (Dünya Sağlık Örgütü) onaylı bir takım jellerin diş minesine uygulanması ile doğal diş renginden daha açık ve daha beyaz bir renk elde edilmesi işlemidir.
Bleaching, diş temizliği ile karıştırılabilmektedir.Diş temizliği sadece diş yüzeyindeki çay, kahve, sigara gibi boyayıcı maddelerin neden olduğu lekeleri uzaklaştırırken; beyazlatmada doğal diş rengi açılmakta, dişler mevcut renginden daha beyaz bir renge kavuşmaktadır.
Diş beyazlatma dişin yapısına sarı renk veren pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılarak dişin daha beyaz görünmesini sağlamaktır.

Beyazlatma (bleaching) yapılma şekli olarak ikiye ayrılır.


1: Office Bleaching : Klinikte doktor kontrolünde uygulanan beyazlatma sistemleridir.

2: Home Bleaching : Hastalarımızın, hekim tarafından hazırlanan ve dişler üzerine gelen şeffaf plakların içine yine hekiminin önerisi doğrultusunda kullanacağı beyazlatma jelleri ile evde uygulayabileceği beyazlatma sistemleridir.

Office Bleaching, klinik ortamında ortalama bir saat içerisinde uygulanan beyazlatma sistemidir.
İşlem öncesinde diş taşı temizliği yapılır, dişlerinizin üzerindeki lekeler polisaj yöntemi ile temizlenir.
Tüm yumuşak dokular ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edildikten sonra, beyazlatma jeli dişlere uygulanır ve ışıkla aktive edilir.
İstenilen beyazlığa gelinceye kadar işlem iki veya üç kez 15 dakikalık seanslarla tekrarlanır.
Beyazlatmanın başarısı ve sürekliliği için hekim tarafından hazırlanan kişiye özel plaklarla destekleyici home bleaching uygulanabilir.

Beyazlatma sağlıklı her kişiye uygulanabilir.Ancak yoğun diş eti çekilmesi bulunan, kök yüzeyleri açığa çıkmış kişilerde hassasiyeti artırabileceği için tercih edilmez.
Beyazlatma işlemi doğru teknik ve sürede uygulanırsa zararlı bir işlem değildir.
Ancak piyasada değişik isimler altında satılan ve diş beyazlatma sağladığı iddia edilen ürünler yanlış kullanımda dişlerinizde ve diş etlerinizde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.Bu nedenle diş hekimleri olarak önerimiz, her iki beyazlatma sisteminin de doktorunuz tarafından uygulanmasıdır.

Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

Beyazlatma sonrası çoğu hastada az ya da çok hassasiyet görülebilmektedir.Bu hassasiyet en fazla üç gün içerisinde kaybolmaktadır.
İşlemden hemen önce ağrı kesici ilaç kullanımı bu hassasiyeti en az düzeye indirecektir.İlk birkaç gün çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Hekiminizin önerdiği hassasiyet giderici macun kullanımı bu sorunu azaltacaktır.
Özellikle ilk üç gün (ideal olarak bir hafta on gün) her türlü renk verici yiyecek ve içecekten (sigara, çay, kahve, kola, şalgam, kırmızı şarap, vişne, salça içeren yiyecekler vb.) uzak durulmalıdır.
Günde en az iki kez diş fırçalayan, altı ayda bir düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay, kahve tüketmeyen hastalarda beyazlatmanın etkisi uzun sürer. Beyazlatma sistemi bir-iki yılda bir kez tekrarlanabilir.

7.Üç Boyutlu Dijital Diş Hekimliği Uygulamaları (CAD/CAM Uygulamaları)

Dijital Dünyaya Hoşgeldiniz…

Antik çağlardan beri kaybedilen diş ve diş dokularının yeniden kişiye kazandırılmaya çalışılması hekimlerin odaklandığı en önemli konulardan biri olmuştur.

Eski çağlarda; kemik, mercan, fil dişi gibi doğal materyallerin kullanımıyla başlayan bu yolculuk, farklı sistemlerin ve materyallerin icadıyla günümüze kadar gelişimini devam ettirmektedir.
İşte son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinin başında da 3 boyutlu dijital diş hekimliği sistemleri gelmektedir.
CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım/ Bilgisayar Destekli Üretim) olarak adlandırılan bu sistemler; ağız içinin ölçüsünün dijital bir kamera vasıtasıyla optik olarak gerçek zamanlı alınarak üç boyutlu bir model elde edilmesi; bilgisayar ortamında eksik diş ve dokuların bu model üzerinde yeniden tasarlanması ve tasarlanan estetik dişlerin veya inley adı verilen estetik dolguların dakikalar içinde üç boyutlu olarak üretilmesi aşamalarını içermektedir.
Kliniğimizde CAD/CAM sistemi olarak dünyanın en gelişmiş sistemlerinin başında gelen CEREC Dijital Sistem kullanılmaktadır.

CEREC SİSTEMİ İLE ÜRETİLEN ESTETİK DİŞLERİN BAŞLICA AVANTAJLARI


1. Üretilecek dişler manuel olarak elde değil, bilgisayar sisteminde otomatik tasarlanır ve yine el değmeden 3 boyutlu olarak dijital sistemlerle özel cihazlarda üretilir. Bu nedenle hata payı olmaz. Hata payının olmaması nedeniyle diş ve dişeti dokularına tamamen uyumlu protezler elde edilir.

2. Dakikalar içerisinde tüm işlemin tamamlanması ve aynı seansta dişin takılması mümkündür, bu nedenle vakti kısıtlı olan hastalar için, geleneksel üretim sistemlerinin oluşturduğu seans kaybını ve 7-14 günlük bekleme süresini ortadan kaldırır.

3. İşlem aşamalarında geleneksel ölçü yöntemlerini ortadan kaldırması sebebiyle, ölçü alımı esnasında bulantı, kusma refleksi gösteren ve ölçü materyallerine alerjik doku reaksiyonu gösteren hastalarda konforlu ve hatasız bir şekilde dijital kamera yardımıyla ölçü alınmaktadır.

4. Üretilen dişler veya dolgular hazır seramik bloklardan şekillendirildiği için üretim esnasında büzülme, genleşme ve çatlak oluşumu gibi olumsuzluklar görülmez.
Dijital Diş Hekimliği olarak adlandırılan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim sistemleriyle; elde klasik diş üretimi, yerini robotik teknolojiyle 3 boyutlu estetik kuron, köprü ve seramik dolgu ve estetik lamina diş uygulamalarına bırakmıştır.

Dijital sistemin uygulama süresi günler, haftalar yerine sadece dakikalara indirgenmiştir. Dijital Diş Hekimliği ve CEREC sistem ile bahsedilen bu estetik uygulamalar uygun hastalarda aynı gün içerisinde konforlu bir şekilde tamamlanabilmektedir.
 

DENT ORAN
Estetik Tedavilerle Hayatınızı Güzelleştirin...


Randevu Alın