ORTODONTİ (DİŞ TELİ TEDAVİSİ)
Hayat Boyu Daha Konforlu ve Estetik Bir Dünya…
Ortodonti, çenelerin ve çapraşık dişlerin yüze veya birbirlerine göre bozulan ilişkilerini sabit ya da hareketli araçlarla düzeltmeyi ve ideale getirmeyi amaçlayan tıbbi bir bilim dalıdır.Ortodonti; ortos (düzenlemek) ve odontos (dişler) kelimelerinden oluşmuş bir kavramdır ve kökeni Yunanca’ya dayanmaktadır.
İnsanoğlu var olduğundan beri güzel bir bakış ve güzel bir yüzde dişlerin önemi her zaman belirgin olmuştur.
Ortodonti 1800-1900 yıllar döneminde gelişmeye başlamış olup önemi ve değeri anlaşıldıkça tıbbın ve mühendisliğin de sınırsız katkılarıyla hızla gelişmiş ve günümüzde çok kolay ve konforlu bir tıbbi uygulama haline gelmiştir.
Günümüzde gerek kullanılan malzemeler, gerekse geliştirilen tekniklerle çocuklarda, ergen yaş grubunda ve erişkinlerde artık korkusuzca ortodontik uygulamalar yapılabilmektedir.
Ağız içi ve dışı uygulamalar, hatta hareketli (takıp–çıkarılabilir) plaklar vasıtasıyla daha ideal bir kapanış ve çok daha estetik bir gülüş elde edilebilmektedir.
Yapılan istatistiki çalışmalar göstermiştir ki, aileden gelen kalıtımsal çene problemleri olmadığı sürece (eğer böyle bir şüphe var ise daha önceden tedbir almak gereklidir.) ; kız çocuklarında 10-11 yaş dönemi, erkek çocuklarında ise 11-12 yaş dönemi tedaviye başlamak için idealdir.
Ortodontik tedaviler çapraşıklık durumuna göre ortalama olarak 6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir. Muayene sonucunda hekiminiz sizi bu konu hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Ortodonti ile Neler Tedavi Edilmektedir?
• Ön açık kapanış (open bite): Arka dişler temas halinde iken ön dişlerin birbirleriyle temas edememesi halidir.• Çapraz kapanış: Alt ve üst dişlerin çiğneyici yüzeylerinin normalden ters yönde kapanış halidir.
• Çapraşıklık: Alt veya üst diş dizisinde dişlerin düzgün sıralanabilmesi için yeterli yer olmaması halidir.
• Aralıklar (diastema): İki diş arasında özellikle ön dişler arasında gözlenen boşluklardır.
• Gömülü dişler; Yeterli yer olmadığı için dişlerin süremeyip kemik içinde gömülü kalması halidir.
• İleri itim: Alt ve üst çeneler kapanış haline getirildiğinde üst çenenin alt çenenin belirgin derece önünde konumlanması halidir.
• Derin kapanış (deck bisse): Üst kesici dişlerin alt kesici dişleri normalden daha fazla örtmesi halidir, alt kesici dişler bu durumda genellikle görülmemektedir.
• Rotasyon: Dişin yuvasında normalden farklı bir yönde konumlanması halidir.