ÇENE CERRAHİSİ
Gömülü Dişler
İnsanlar yüz yıllar içerisinde daha yumuşak gıdalara geçiş yaptıkları için evrimleşerek çene kemiklerinde küçülme meydana gelmesi sonucu, bazı dişler çene kemikleri içerisinde sürecek yer bulamayıp gömülü kalmaktadırlar. Zamanla bu dişler iltihaplanarak rahatsızlık vermekte ve çekilmeleri gündeme gelebilmektedir.En sık alt çenede bulunan ve 20 yaş dişleri olarak adlandırılan 3.Molar dişler gömülü kalmakta, bunu sırasıyla üst çenedeki 20 yaş dişleri ve kanin dişleri (köpek dişleri) izlemektedir.
Gömülü dişlerin tedavi yöntemini sıklıkla cerrahi diş çekimleri oluşturmaktadır. Çekimden önceki muayene randevusunda gömülü diş, doktorunuz tarafından klinik ve radyografik olarak değerlendirilir; herhangi bir iltihap varlığında çekimden önce antibiyotik reçete edilebilir.
Gömülü diş operasyonundan sonra doktorunuz tarafından bazı tavsiyelerde bulunulur, bu tavsiyeleri uygulamanız operasyon sonrası dönemi çok daha konforlu geçirmenize yardımcı olacaktır.
Gömülü Diş Operasyonu Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
1. Diş çekiminden sonra iki saat yemek yemeyiniz. İlk 24 saatte çok sıcak, çok soğuk gıdalar yemeyiniz, ılık ve yumuşak gıdalar tüketiniz. Portakal suyu, kola benzeri yoğun asit içeren içecekler içmeyiniz.
2. Diş çekiminden sonra en az 48 saat boyunca sigara ve alkol kullanmayınız.
3. Diş çekiminden sonra ilk 48 saat sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Size verilen tamponu çekimden itibaren 2 saat sıkıca ısırınız. Ağzınıza gelecek kanı emip, tükürmeyiniz. Kanamanızın devamı halinde operasyondan sonra verilen yedek tamponları kullanabilirsiniz. Çok şiddetli kanama durumunda vakit geçirmeden hekiminiz ile iletişime geçiniz.
4. Diş çekimi sonrası uyuşukluğunuz devam edeceğinden dudaklarınızı ve dilinizi ısırmamaya dikkat ediniz.
5. Diş çekimi sonrası ağrı ve şişlik gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Doktorunuz tarafından önerilen ilaçlar varsa özenle kullanınız. Şiddetli şişlik durumunda hekiminiz ile iletişime geçerek, kontrole geliniz.
6. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat soğuk kompres uygulayınız.
7. Diş çekimini takiben ilk 24 saat fırçalama yapmayınız. İlk gün ılık suyla gargara yapabilirsiniz. 24 saatten sonra yumuşak bir fırçayla dişlerinizi fırçalayınız. Çekim sonrası gelişebilecek enfeksiyonları kontrol altına alabilmek için ağız hijyeninize son derece özen gösteriniz.
8. Diş çekimi sonrası çok nadiren de olsa yüz ve boyun bölgesinde hematom adı verilen, doku arasına kan birikmesiyle meydana gelen morluklar oluşabilir. Böyle bir durumda doktorunuzu haberdar ediniz.
9. Alt çenede uygulanan komplikasyonlu diş çekimleri sonrası çok nadiren de olsa alt dudak ve dil bölgesinde geçici veya kalıcı uyuşukluklar izlenebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuzla iletişime geçerek kontrole geliniz.
10. Diş çekimi sonrası çok nadiren de olsa uygulanan lokal anesteziye bağlı olarak, erken veya geç dönemde (24 saat içinde) alerjik reaksiyonlar izlenebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda acilen doktorunuzla iletişime geçiniz.
11. Çekim bölgesine dikiş uygulanmışsa, dikişlerinizin 7-10 gün içinde alınması gerekmektedir.
Diş Kaynaklı (Odontojenik) Enfeksiyonlar ve Çene Kemiği Kistleri
Çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde ya da diş köklerinde odontojenik (diş) kaynaklı patojen yapılara çene kistleri denir.Sıklıkla dişlerden kaynağını alan çene kistleri, tükürük bezlerinden, ağız içindeki yumuşak dokulardan da gelişebilir.
Ağrı veya şişliğe sebep olarak hasta tarafından fark edilir veya hiç fark edilmeden oldukça büyük boyutlara ulaşabilir.
İlaç kullanımı ile iyileşme sağlanamadığı için çene cerrahları tarafından bulundukları bölgeden cerrahi operasyonla çıkarılmaları gerekir.
Gerektiğinde farklı tedavi yöntemleri de hekim tarafından belirlenebilir.
Dişlerde çürük ve kök ucu iltihapları, dişlerin nedensiz sallanması veya çene kemiğinde şişlik gibi durumların görülmesi halinde rahatsızlığın boyutunun teşhisi ve tedavi edilmesi için uzman hekimlerimize görünmeniz gerekecektir.
Kistler kötü huylu oluşumlar değildir, ancak tedavi edilmediklerinde ciddi boyutlara ulaşırlar ve sağlığı olumsuz yönde etkileyebilirler.
Çene Eklemi Tedavisi
Temporo Mandibuler Eklem kelimelerinin kısaltması olan TME yani çene eklemi, alt çeneyi kafatasına bağlayan eklem diski, ligament ve kaslardan oluşur.Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kıkırdak ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklar çene eklemi hastalıklarıdır.
Çene eklemi birçok sistemik hastalık, kas ve iskelet sistemi hastalıklarından etkilenebilir, ancak çene eklemi rahatsızlıkları, en çok çene ve diş bozukluklarına bağlı kronik travmalar, gece diş sıkma (bruksizm), eksik diş varlığı ve stres nedeniyle oluşur.
Zaman içinde eklemdeki kas ve kıkırdak sistemine zarar veren çene eklemi hastalıkları kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.
Migrene benzeyen şiddetli baş ağrıları, kulaklarda çınlama, boyun kaslarında ağrı veya sertlik, çiğnerken ağrı ve ses oluşumu, esnerken zorluk, sınırlı çene açımı, çenenin açık ve kapalı kilitlenmesi ve yüzde asimetri gibi durumlar çene eklemi rahatsızlıklarının belirtilerindendir.
Buna benzer eklem rahatsızlıklarınız olduğunda, klinik ve radyografik muayenenizi takiben, hekimlerimiz en doğru tedavi yöntemi hakkında bilgilendirme yapacaklardır.