PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ TEDAVİSİ)
Periodontoloji, diş eti ve dişlerin çevre dokusu hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık alanıdır.Periodontal Hastalıklar (Diş eti ve Çevre Dokusunu Etkileyen Hastalıklar)
Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır.Erişkinlerde diş kayıplarının %70’ inden fazlasında diş eti hastalıkları sorumludur.
Düzenli yapılan ağız bakımıyla önlenebilen diş eti hastalıkları, dikkate alınmazlarsa dişlerin sallanarak erken kaybedilmesine dahi neden olabilir. Bu nedenle diş eti kanaması, ağız kokusu, diş eti şişkinliği, dişlerde aralanma veya sallanma gibi belirtileri ciddiye almak gereklidir.
Diş eti hastalıklarına belirli bazı bakteriler sebep olur. Bu bakterilerin ağız ortamında çoğalmasının en önemli nedeni de yetersiz ağız hijyenidir.
Yanlış veya eksik diş fırçalama sonucunda mikrobiyal dental plak dediğimiz bakteri birikintileri, diş ve diş eti yüzeylerinde birikerek diş eti hastalıklarına sebep olur.
Kanama ile başlayan ilk belirtiler ihmal edilmemelidir. Hekim kontrolünde yapılan diş taşı temizliği ve oral hijyen eğitimi bu hastalığın erken dönemde önlenmesinde büyük rol oynar.
Belirtiler ihmal edildiği takdirde ilk başlarda sadece diş etini etkileyen bu hastalık, zamanla diş etini çevreleyen kemik dokuyu da etkileyip kemik seviyesinde azalmaya sebep olmaktadır.
Bunun sonucu olarak da dişlerde aralanmalar, sallanmalar ileri vakalarda ise diş kayıpları görülmektedir. İlerlemiş vakalarda diş taşı temizliğinin yanı sıra küretaj ve kök yüzeyi düzleştirme işlemleri uygulanmaktadır.
Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda ise diş eti operasyonları gündeme gelmektedir. Diş eti hastalıkları kendi kendine antibiyotik, gargara veya vitamin destekleri ile iyileşmezler. Mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kötü oral hijyen diş eti hastalıklarının en önemli nedenidir. Bunun yanı sıra diş eti sağlığını olumsuz etkileyen bazı faktörler de mevcuttur.
-Bazı sistemik hastalıklar( örn: diyabet vb.)
-Bazı ilaçların kullanımı (örn: epilepsi ilaçları, doğum kontrol hapları vb.)
-Hormonal değişimler (örn: hamilelik, menopoz vb.)
-Sigara kullanımı
-Alkol kullanımı
-Genetik yatkınlık
-Yetersiz beslenme
-Diş sıkma (bruksizm) gibi durumlarda da diş eti problemleri görülmektedir.
Günümüzde en yaygın hastalıklardan biri haline gelen diş eti hastalıklarının önlenmesi, ağız bakımının eksiksiz yapılmasıyla (düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı) ve her altı ayda bir yapılacak diş hekimi kontrolleriyle mümkündür.